Böngészés tanulmányokban

1990-

A kereszténység védőbástyája

 A magyarok számára a védőbástya eszméje a mai napig élő emlékezethely. Egyes politikusok erre hivatkozva még a 90-es években is hálát és segítséget vártak a Nyugattól. Egy Gallup-felmérés azt is kimutatta, hogy 1993-ban – kortól, iskolázottságtól, lakóhelytől függetlenül – a lakosság kétharmada, 2000-ben pedig 71%-a értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy „Magyarország volt ezer éven át a Nyugat védőbástyája, ezt soha sem (most sem) hálálták meg nekünk”.*
http://www.gallup.hu/gallup/orszagkep/oim19.htm (Letöltés ideje: 2012. június 11.).

Himnusz

1989 óta a Hymnus „születésnapján”, január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját – ez a gesztus egyben a Himnusz kultuszának hivatalos megerősítését is jelentette. Októberben, a Magyar Köztársaság kikiáltása és az ünnepi beszéd után hangzott fel „a Himnusz, amelyet sokan énekeltek a téren egybegyűltek közül is.”*
Népszabadság, 1989. október 24.
A nemzeti himnusz törvényes státusa szintén 1989-ben rendeződött. Alkotmányba iktatása 1990-ben történt meg, ekkor került a magyar nemzeti jelképek sorába, a címer és a zászló mellé: „75. § A Magyar Köztársaság himnusza Kölcsey Ferenc Himnusz című költeménye Erkel Ferenc zenéjével.”
A Himnusz 2006 óta önálló képzőművészeti alkotásnak is tárgya. Budakeszin, Erkel kedvelt pihenőhelyén állították fel V. Majzik Mária Himnusz című szoborkompozícióját: Kölcsey sorai egy bronz kör sugarai mentén helyezkednek el, míg Erkel dallamát harangok szólaltatják meg.
Sajátos esemény volt az Anima Sound System nevű zenekar elektronikus Himnusz-átdolgozása, amely vitát indított el arról, hogy egy könnyűzenei feldolgozás sérti-e a nemzeti himnusz méltóságát. A közelmúltban egy feldolgozás ügyében rendőrségi eljárást indítottak: Dopeman egy rap-számában trágár szavak mellett hangzanak el sorok a Himnuszból – nemzeti jelkép megsértése bűncselekmény ügyében (azóta már megszüntetett) nyomozás indult. A rap-énekes a jelenlegi politikai-gazdasági-társadalmi viszonyokra vonatkozó kritikáját a Himnusz soraival állítja kontrasztba, s a Himnuszt úgy használja fel, mint a nép hangját, a végső közös gyökérre való hivatkozást.
A Himnusz nemzeti egységet jelképező szerepe fokozódott azáltal, hogy a 2012. január 1-jén életbe lépett új alaptörvény preambuluma annak első sorával kezdődik.