MTA-DE
Klasszikus Magyar Irodalmi
Textológiai Kutatócsoport

Csokonai Vitéz Mihály összes művei
Elektronikus kritikai kiadás

HU EN
Márton József és Császár József – Csokonai Vitéz Mihálynak
Bécs, 1803. január 4.
Bétsben Jan 4. dikén 1803.*
A dátum a levél szövege fölött, kissé balra található.

Lelkem Barátom! Jaj!! be örültem; be örültünk, mikor olvastuk, hogy Sz. György napra láthatjuk itt, ’s karunk közzé szoríthatjuk az Urat!! Tsak ez a’ tiszta öröm megerdemlené, hogy tekintetbe vévén azt Barátom; annak idejében feljönne. Jöjjön, az Egek áldják meg: Itt nálam szállása mindene leszsz. Tsak jöjjön.
Most ezer a bajunk nem írhatok.
Tegnap vettem a’ levelet, ’s tüstént megvettem a’ magokat, ’s által is adtam Nagy Jósef Urnak 200 féle virág maggal ugyan többet küldök, de azt fogadta a’ sogor, hogy tsak rám valo nézve küldi, tudja hogy még megköszönik, nem hogy kelletlen lenne. Utasítottam Fazékas Kedves (de még esméretlen) Emberemhez. Keresse kérem ott. Tisztelem szívböl ezt a’ derék Urat ’s tsókolom az Úr eránt viseltető barattságáért.
A propos.
Tselekdje meg azt Barátom az Úr! hogy Földi Írásai küldödjenek fel most Nagy Jósef Úr által pro Magyar Hírmondó, ’s izenje meg az Özvegy, hogy mit kér érte, Görög Barátom megadja, a’ ki bár a’ Korona Örökös Hg. nevelője is, de Ö Felsége megengedte, hogy a’ mi Institutumunk Directora legyen ezután is.
1. Elveszett a’ levél, mellybe Gróf Szecseni Hazasságara írt versek vannak!!! Várjuk hát újra.
2. Mettszik a’ kótakat, a’ 12. Magyart pedig küldöm a’ jövő postán, vigyázni kell hát az Ujságra akkor. Vale. *
A felsorolásszerű rész utóiratszerűen a lap aljára írva.

 Kedves Csokonaim Édes Andrádom!

Légyen nékünk a’ te fogadásod szerént. Jöjj fel Edes Barátom, hogy a Kirisztus áldjon meg, majd meg lásd, hogy meg nem bánod. Beteges erővel iszom addig is éretted Márton Jósef Barátommal. Ha fel jöszsz szállás és más dolgokkal a’ provideál, a’ ki téged óhajt látni. Esmérd meg ki irta ezen sorokat? – – –